Türk Dünyası Araştırma Topluluğu

 

ETKİNLİKLERİMİZ

1 - ÖĞRETMENİM BENİM

2 - ATATÜRKÜ ANMA

3 - HOCALI KATLİAMI

 

 

 

2021 - 2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ

1 - FOTOĞRAF SERGİSİ

 

2019 - 2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİĞİMİZ

1 - BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ

2 - ORDUYA DESTEK BROŞÜRLERİ

3 - AŞIKLAR ŞÖLENİ

 

2018 - 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ

1 - SERGİ

2 - SESSİZ ÇIĞLIK

3 - İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ & TÜRK BEYLİK SANATI

4 - ŞEHİTLERİ ANMA

5 - KUTLU DOĞUM HAFTASI

 

 

 

 

 

 

2017 - 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ

1 - ETKİNLİKLERİMİZ

 

Ankara Gezisi

          Topluluğumuzla beraber 24/10/2016 gecesi Ankara Gezimiz için 02:00’da yola çıktık. Saat 06:00’da kahvaltı için mola verdik,saat 07:30’da Ankaraya vardık Anıtkabirin açılışını bekledik,saat 09:00’da Anıtkabire giriş yaptık arkadaşlarımızla beraber Atamızı selamladık. Anıtkabirde dolaşılması için serbest zaman verildi,saat 12:00’da Anıtkabir’den ayrıldık. Arkadaşlarımıza öğlen yemeği ve gezmeleri için serbest zaman verildi.Saat 16.00’da dönüş yoluna çıkıldı akşam 21:00 civarı Kütahya Merkeze gelindi.

====================

Aşure Etkinliği

     

====================

Nevruz Kutlamaları

          Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır. Bütün bayramların dinî ve millî bir inanıştan, o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden, duygulardan ve tabiatın insanlara tesir eden bir olayından doğduğuna inanılır. Türk kültüründe Nevruz, Türkün yeniden tarih sahnesine çıkışını, yeni bir yılın başlamasını ifade eden bir gündür. Bir diğer adı “Ergenekon Bayramı”dır. Bu coşkuyu Türk kamları dualarında, niyazlarında şöyle ifade ediyorlar:

          “Yüce Göktanrı’nın ilk defa gürlediği, yağız yer, altmış türlü çiçeklerle ilk defa bezendiği, altmış türlü hayvan sürülerinin ilk defa kişnediği ve melediği zaman sen (Türk’ün Atası) yaradıldın!” Bu sözler Türk’ün yaratılış felsefesinin, inancının, hayat tarzının ifadesidir. Dumlupınar Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu olarak 21.03.2016 tarinde yapılması için izin aldığımız “Nevruz “ etkinliğimiz için 20.03.2016 tarihinde kıl çadırlar Rektörlük binası önüne kurulup etkinlik günü için hazırlandı.

          21.03.2016 tarihinde saat 11.00 da etkinlik başlatıldı. Türk Dünyası Araştırma Topluluğu danışman hocamız Sayın Ali Serdar Nazlıpınar açılış konuşmasını yaptı. Orman Bölge Müdürü  Sayın İbrahim Ergüven konuşma yaptı. Kütahya Valisi Sayın Şerif Yılmaz konuşma yaptı. Halk oyunları ekibi folklor gösterisi yaptı. Şiir okundu ve ödül töreni yapıldı. Demir dövme merasimi yapıldı. Dombıra konseri verilip ardından Nevruz şekeri dağıtıldı. Nevruz ateşi yakıldı.  Saat 12.00-13.30 arasında Cumhurbaşkanı Sayın R. Tayyip Erdoğan’ın canlı yayın bağlantısı yapıldı. Dünya Ormancılık Günü sebebiyle fidan dikim etkinliği yapıldı. Çadırlarda Türki Cumhuriyetlerin tanıtımı yapıldı. Gözleme ve Nevruz Pilavı konuklara ikram edildi. Dağcılık topluluğu tarafından tırmanma etkinliği yapıldı. Ata Sporları ve Binicilik Topluluğu’nun ok atma etkinliği ile “Nevruz “ etkinliği sonlandırıldı.

 

====================

18 Mart Çanakkale Kahramanları

          Dumlupınar Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu olarak 17.03.2016 tarihinde yapılması için izin aldığımız Ozan BODUR’un katılımıyla gerçekleşen “18 Mart Çanakkale Kahramanları” adlı konferansımız için 17.03.2016 tarihinde saat 08.00 da Ozan BODUR’un Kütahya Otogarı’nda karşılanmasının ardından konferans saatine kadar dinlenmesi  için konuğumuzu Dumlupınar Üniversitesi Konuk Evine bırakıldı. Çanakkale toplu vuran yüreklerin birbirine kenetlenmiş gönüllerin zaferidir. Zira Çanakkale silahla iman gücünün çarpışmasıdır. Bu çarpışmadan imanlı yürekler galip gelmiştir. Milletimiz Çanakkale zaferi ile dini, vatanı ve namusu söz konusu olduğunda nasıl bir destan yazacağını tüm cihana göstermiştir. Biz 17.03.2016 tarihinde burada bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek en şerefli kahramanları yad etmek, Çanakkale şehitlerini hatırlamak üzere bulunduk.

          Konferans saat  15.00 da Fen Edebiyat Fakültesi Şair Şeyh-i  Sinan Konferans Salonunda başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın ardından topluluk danışman hocamız Doç. Dr. Ali Serdar NAZLIPINAR açılış konuşmasını yaptı. Değerli konuğumuz Ozan BODUR’un hayatından kısa bir demeç verildi ve ardından sahneye davet edildi. Ozan BODUR Çanakkale Zaferi’nin anlam ve önemi ile ilgili akademik bilgiler ve kısa hikayeler anlattı. Yaklaşık 2 saat süren konferansın ardından konuğumuza plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.  İmza töreninin ardından 57. Alay sancağı sergilendi.

           

====================

Çanakkale Ecdat Ziyareti

          Bizlerin bu topraklarda huzurla yaşaması için, canlarını veren ecdadımızın şehit düştüğü ve düşmana geçit vermediği çok çetin savaşlar yaşanmış ve ´´ -Git evladım yıllarca ben oğulsuz kalayım. Şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım. Hadi yavrum hadi git ya gazi ol ya şehit.´´ diyerek Anadolu tek yürek olup ve iman gücüyle düşmanı yurttan atarak büyük bir zafer elde etmiş olduğu Çanakkale’ye bizlerde DPÜ Türk Dünyası Araştırma Topluluğu olarak 05.03.2016 tarihinde danışman hocamız Doç.Dr. Ali Serdar NAZLIPINAR öncülüğünde, ziyarette bulunduk.

          Çanakkale gezimiz için 04.03.2016 günü saat 22.45 te eski otogar önünde topluluk üyelerimiz ile buluşuldu. Saat 23.00 da yola çıkıldı. 05.03.2016 günü saat 07.00 da Çanakkale Feribot İskelesi’nde alan kılavuzumuz ile buluşulup tura başlandı. Kilitbahir Kalesi ve Namazgah Tabyası otobüs içinde anlatılarak devam edildi. Rumeli ve Mecidiye Tabyası anlatıldı ve gezildi. Soğanlıdere Hastane Yeri Şehitliği araç içinde anlatılarak geçildi. Şahindere Sargı Yeri Şehitliği ziyaret edildi ve anlatıldı. Çanakkale Şehitlik Abidesi anlatıldı. Ziyaret edilip toplu fotoğraflar çekildi. Morto Koyu Fransız Mezarlığı ve Seddülbahir Köyü Müze ziyareti yapıldı. Yahya Çavuş Şehitliği anlatılıp ziyaret edildi. Saat 12.00 da Alçıtepe Köyü’nde öğle molası verildi. Molanın ardından Kanlısırt otobüs içinde anlatılarak geçildi. 57. Alay Şehitliği anlatılıp ziyaret edildi. Conkbayırı ziyaret edildi. Ardından Kemalyeri otobüs içinde anlatılarak geçildi. Saat 18.00 da feribot ile karşıya geçildi. Saat 19.00 da Çanakkale’den dönüş için yola çıkıldı. 06.06.2016 günü saat 02.00 da Kütahya’ya varıldı.

           

====================

Sönmeyen Ateş Hocalı

          Türk Dünyası Araştırma Topluluğu olarak 26.02.2016 tarihinde yapılması için izin aldığımız “Sönmeyen Ateş Hocalı” adlı resim sergimiz için saat 09.00 da topluluk üyelerimiz ile sergimizin yapılacak olduğu İİBF kantininde toplandık. Resimleri yerleştirip müzik sistemini kurduk. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra saat 11.00 da topluluk danışman hocamız Doç. Dr. Ali Serdar Nazlıpınar açılış konuşmasını yaptı. Ardından sergimizi ziyarete gelen herkese sergimizi gezdirip Hocalı Soykırımı hakkında bilgi verdik. Saat 17.00 da etkinliğimizi sonlandırdık.

           

====================

Yardım Kampanyası - 2

          Topluluğumuz, 08.12.2015-18.12.2015 tarihleri arasında üniversitemiz fakültelerinde stand açarak yardım yardım toplama etkinliği düzenlemiştir. Bu etkinlikte, Türkmen soydaşlarımızın ihtiyaç duyduğu malzemeler, Kömür, Soba, Su, Konserve, Un, Makarna, Kahvaltılık, Bakliyat olduğundan etkinlik sırasında bu malzemelerin tedariği üzerine yoğunlaşılmıştır. Ayrıca Kütahyalı olan topluluk üyelerimiz sayesinde şehir merkezi ve ilçelerde de etkinliğimiz duyurulmuştur. Bu sayede üniversite-halk etkileşimi ve işbirliği sağlanmıştır. Buralarda toplanan yardımlar, çevre esnafın yardım gayesi ile temin ettiği araçlarla üniversitemiz içerisinde oluşturulan yardım toplama çadırına ulaştırılmıştır. Toplanan yardım malzemeleri 21.12.2015 günü SKS Daire Başkanlığının temin etmiş olduğu Kamyona yüklenerek yola çıkarılmıştır.

  

=====================

Yardım Kampanyası - 1

          Topluluğumuz, 25.11.2015 Çarşamba günü İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde,  26.11.2015 Perşembe günü Fen Edebiyat Fakültesinde, 27.11.2015 Cuma günü ise Mühendislik Fakültesinde stand açılımı gerçekleştirmiştir. Standlarda, güney sınırlarımızın hemen yanı başında yaşanan elim olaylar ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. Standlara ilgi yoğun olup öğrenci arkadaşlarımız ve öğretim üyelerimizden gelen yardımlar alınarak Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığımızın depo olarak kullanımımız için tahsil ettiği depoda yardımlar biriktirilmiştir. 30.11.2015 Pazartesi günü bu yardım malzemeleri SKS Daire Başakanlığının tahsis etmiş olduğu kamyona yüklenerek Türk Dünyası Birlik Platformu yetkililerine teslim edilmek üzere yola çıkmıştır ve yardımlar başarı ile Bayırbucak Türkmeni soydaşlarımıza ulaştırılmıştır.

====================

Aşure Dağıtım Etkinliği

          Türk Dünyası Araştırma Topluluğu olarak, 26.10.2015 Pazartesi günü Muharrem ayı dolayısıyla Fen Edebiyat Fakültesi önünde Yörük çadırı kurup üniversitedeki arkadaşlarımıza ve üniversite çalışanlarına aşure ikram ettik. Çadırımızı 16 Büyük Türk Devletimizin Bayraklarıyla süsledik. Aşure yemek için gelen kişilere Muharrem ayının önemini anlatan el broşürü dağıttık. Rektör Hocamız Prof. Dr. Remzi GÖREN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şükrü ŞENTÜRK, SKS daire başkanımız Doç. Dr. Ercan TAŞKIN ve üniversite hocalarımız çadırımızı ziyaret edip aşuremizden tattı. Dpütv gelip çadırımızda topluluk başkanımız ile röportaj yaptı. Saat 12:00’de başlatılan etkinliğimiz 18:00’de sonlandırıldı.

        

Son Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2024, Perşembe