Dunu Unutma

Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Tarih Kültür ve Turizm Topluluğu  düzenlemiş olduğu aynı zamanda Ortadoğu Araştırmaları ve Diriliş Topluluğu’nun destek verdiği Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun : 100.Yılında Milli Mücadele konulu konferans Milli Mücadele Kahramanı Kazım KARABEKİR’in kızı Timsal Karabekir’in katılımıyla Fen Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda Saat 14.00’da proğram  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.Sonrasında Sayın Timsal Karabekir’in konuşmasıyla devam etti.

Konuşmasına  “Sizleri saygı, sevgi ve çok büyük mutlulukla selamlıyorum” diyerek başlayan Timsal Karabekir, "Bu buluşmaları 'Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun' başlığıyla yapıyoruz. Kars'ta gördüğüm bir yazıyı asla unutamıyorum: Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer. " şeklinde konuştu."Sizlerin karşısında bir tarihçi olarak bulunmuyorum. Hatta hiçbir şey olarak da bulunmuyorum. Yalnızca Kazım Karabekir Arşivi'nden bilgilere sahibim” diyen Karabekir, tüm katılımcıları Kazım Karabekir Vakfının İstanbul'daki Kazım Karabekir Müzesi'ne davet ederek sunumuna başladı.

KAZIM KARABEKİR'İN HAYATI FOTOĞRAFLARLA ANLATILDI

Sunumunda babası Kazım Karabekir'in hayatı ekseninde Osmanlı Devleti'nde ve Türkiye Cumuriyeti'nde gelişen olayları fotoğraflarla aktaran Timsal Karabekir, dedesi Mehmet Emin Paşa'nın Van ve Mekke'de aldığı görevlerde Kazım Karabekir'in de ona eşlik etmesini, daha sonra İstanbul'da Harbiye'yi birincilikle bitirmesini, Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşları, Kut-ül Amare Savaşı ve Kafkas Cephesi'nde Kazım Karabekir'in aldığı görevleri ve ömrü boyunca 6 bine yakın çocuğun bakım masraflarını karşıladığını öğrencilere aktardı.

Karabekir şöyle devam etti:

Erzurum'dan sonra Kars'ı da yeniden Türk topraklarına katan Kazım Karebekir, Nahçıvan'ı da kurtardıktan sonra Bakü'ye yönelmişken Tebriz'de aldığı haberle İstanbul'a çağrılmıştır. Çünkü Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmıştır ve İstanbul'a dönmesi emredilmiştir. Kendisi Batum'dan yola çıkan gemiye küçük Japon bataryalarını yükleterek bunları Trabzon Limanı'nda bırakmış, bu bataryalar Kurtuluş Savaşı'nda ordumuzun çok işine yaramıştır. Kendisi İstanbul'a döndüğünde boğaza demirlemiş İngiliz gemilerini ve İngiliz askerinin bir subayımıza Türk bayrağının indirilmesi emrini verdiğine şahit olunca bağımsızlık yemini etmiştir.

Son Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019, Cuma