Afet Pilanı

Türkiye Afet Müdahale Planı Tatbikatı

20.11.2018 Salı Sabah saat 06.30’da Afyon’a gitmek üzere hazırlıklarımızı tamamlayıp binanın önünden hareket ettik. 08.00’da Afyon’a ulaştık. AFAD Birlik Müdürlüğü’ne ulaştığımızda arabadan indik ve sıraya girdik. Güvenlikle birlikte içeriye girdik ve Vahit Abi’nin yanına gittik. Ekip dağılımlarının yapılması için  Nail Abi’nin yanına yönlendirildik. Ekibimizden 7 kişi enkaz alanında çalışmak üzere diğer Sivil Toplum Kuruluşlarıyla oluşturulmuş 5 ekibe dahil oldular. Geriye kalan 9 kişide afet esnasında enkazda bulunan yaralı yakınlarını canlandırdılar.

Tatbikat saat 10.00’da valinin alana gelmesiyle başladı. İlk önce enkazın belirli bölgelerinde sis bombaları atıldı. Sis bombası atıldıktan 15 saniye sonra ekibimizden yaralı yakını olarak görev yapan arkadaşlarımız gayet profesyonel bir şekilde afetzedenin psikolojisini hissettirdiler. Polis ekipleri enkaz alanına geldikten sonra enkaz üzerinde bulunan ve şoka girmiş afetzedeleri uzaklaştırdı. Afet bölgesine gelen yardım ekipleri önce sesli arama, sonrada köpekli arama yaparak enkazda bulunan yaralıları çıkarttılar. Enkaz üzerinde 4 farklı bölgede yapılan arama çalışmalarında farklı yöntemler kullanılarak yaralı tahliyesi yapıldı.

KBRN tehlikesi bulunan alanda da ekipler koruyucu kıyafetleri içerisinde bir yaralı tahliyesi yaptılar. Sıcak bölgeden sedyeye alınan yaralı ılık bölgede bulunan dekontaminasyon alanında gerekli işlemlerden geçtikten sonra  ılık bölgede çalışan ekibin ve yaralının KBRN açısından son ölçümleri de yapıldı ve çağırılan ambulans ile hastaneye sevki sağlandı. Öğle yemeğini yedikten sonra ekipten 3 kişinin yazılan afet senaryosunun Masa Başı Tatbikatına katılma fırsatı oldu. Masa başı tatbikatında bir afet esnasında bölgede bulunan ya da bölgeye ulaşan hizmet gruplarının neler yapması gerektiğini ve ihtiyaç duydukları malzemeleri nasıl temin edeceklerini öğrendik. Masa başı tatbikatından sonra saat 17.00’da Kütahya’ya dönmek üzere yola çıktık. 18.30’da binanın önüne ulaştık. Malzemelerimizi araçtan indirip yerleştirdikten sonra tatbikatın kısa bir kritiğini yaptık ve dağıldık. Bu tatbikata katılma şansı tanıyan ve desteklerini esirgemeyen Afyon AFAD Birlik Müdürlüğü’ne, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’na teşekkür ederiz.

Son Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2018, Pazartesi