Orman Yangın Operasyonu

Domaniç Orman Yangın Operasyonu

14.09.2017 tarihinde saat 08:00’da operasyona katılacaklarla birlikte DPÜ AKUK binasında toplanıldı. Operasyonda ihtiyaç duyulacak ekipmanlarımızı ve genel hazırlığımızı yaptıktan sonra saat 10:30’da Domaniç’e gitmek üzere yola çıktık. Domaniç’e vardığımızda Domaniç bölge ve arazi yapısı konusunda bilgisi olan 3 kişiyi Domaniç MYO’ dan alarak ekibimize katılımı sağlandı. Yangın bölgesi yakınındaki güvenli toplanma alanına intikalimiz gerçekleşti. Çadır kurabileceğimiz bir alan belirledikten sonra çadır alanında mıntıka temizliği yapılarak hakim rüzgar yönüne göre çadırlarımızın kurulumu sağlandı. Gerekli ekipman ve kişisel koruyucularımızı giymemizin ardından ekibimize dahil olan 3 kişi ile birlikte yangın alanına intikalimiz gerçekleşti. Yangın çok geniş bir alana yayılmıştı. Gittiğimiz alanda Muğla orman yangın ekibine dahil olarak yangınla mücadele çalışmalarımıza başlanıldı. Muğla orman yangın ekibi ile tüm gün çalışmalarımız devam etti. Havanın kararması ile güvenli toplanma alanına geri intikalimizi gerçekleştirdik. Ekibin akşam yemeği için yiyecek bir şeyler hazırlanmasının ardından akşam yemeğimiz yenildi. Yemekten sonra ekip arkadaşlarımız ile birlikte gün değerlendirilmesi yapıldı. Saat 23:00’da yatıldı.

15.09.2017 saat 07:00’da kalkıldı. Saat 07:30’da kahvaltımız ardından yangın bölgesine intikalimiz gerçekleşti. Gittiğimiz bölge Domaniç-Bilecik sınırında HAKİM TEPE adı verilen bir bölgeydi. Bu bölgede Kastamonu orman yangın ekibi çalışıyordu. Kastamonu orman yangın ekibine dahil olarak yangın ile mücadele ve soğutma çalışmalarına başlandı. Öğlen saat 13:00’ da öğlen yemeği için yangınla mücadele ve soğutma çalışmalarına ara verildi. Öğlen yemeğinin ardından yangınla mücadele ve soğutma çalışmalarına kaldığı yerden devam edildi. Havanın kararmasının ardından Kastamonu orman yangın ekibinden ayrılarak güvenli bölgeye intikalimiz gerçekleşti. Çadır alanına intikalimizin ardından akşam yemeği yenildi. Yemek sonrası kısa bir gün değerlendirmesinin ardından saat 23:00’da yatıldı.

16.09.2017 saat 07:00’da kalkıldı. Saat 07:30’da kahvaltımızın ardından yangın bölgesine intikalimiz gerçekleştirildi. HAKİM TEPE adı verilen bölgenin diğer tarafında bulunan Kütahya orman yangın ekibine dahil olarak yangın ile mücadele ve soğutma çalışmalarımıza başlanıldı. Arazöz aracının su pompasında bilinmeyen bir sebepten dolayı arızalanması sonucu su ile çalışmalarımıza bir süre ara verilirken bizde bu arada kazma, kürek,balta ve tırmıklar ile çalışmalara devam edildi. Arızanın kısa sürede giderilmesi ile su ile müdahalemizin kaldığı yerden devam etmesi sağlandı. Öğlen saat 13:00’da öğlen yemeği için yangınla mücadele ve soğutma çalışmalarına ara verildi. Arazi yapısı çok dik, eğimli ve sık ağaçlardan oluştuğu için çalışmalarımız daha da zor oluyordu. Ara ara sert rüzgarlarında etkisi ile alevlenen bölgelere karadan müdahale edilemezken yangın helikopterleri yardımı ile ateş bastırılıyor ve karada çalışan ekipler helikopterin su boşalttığı alana intikal ederek orada soğutma çalışmaları yapılıyordu. Öğlen yemeğinin ardından çalışmalara kalındığı yerden devam edildi. Saat 16:30 olduğunda Kütahya orman yangın ekibinden ayrılarak güvenli toplanma alanına intikalimiz gerçekleşti. Topluluk binasından getirilen gerekli ekipmanları ve malzemeleri toplamaya başladık. Üniversitemizin verdiği araç bizi almak için güvenli bölgeye gelmişti. Ekipman ve malzemelerimizi araca yükledikten sonra DPÜ AKUK binasına geri dönüş için yola çıkıldı. Saat 18:45’de DPÜ AKUK binasında ekipman ve malzemelerimizin temizliği yapılarak bina içi yerleşimi sağlandı. Operasyon hakkında genel kritiğimizin ardından operasyonumuz başarılı bir şekilde başladığı yerde son buldu. Selamlaşmanın ardından topluluk binasından ayrıldık.

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2018, Cuma