Kültürel Boyutuyla Yeni Türkiye

Kültürel Boyutuyla Yeni Türkiye

Kütahya ziyaretleri kapsamımda, Üniversitemize gelen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Üniversitemiz Öğrenci Konseyi’nin düzenlediği Kültürel Boyutuyla Yeni Türkiye Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı. Konferans öncesinde Evliya Çelebi Yerleşkemizde, Bisiklet Yolu Projesi Açılışı Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı ve beraberindeki heyet tarafından gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı şunları dile getirdi: “3-4 sene önce Milli Eğitim Bakanı iken Filistin’den bir grup öğrenci arkadaş geldi. Filistinli genç arkadaşlara Agnon’u tanıyıp tanımadıklarını sordum. Bilmediklerini söylediler. Nobel ödüllü İsrailli yazar olduğunu söyledim ve onu okumalarını tavsiye ettim. Çok şaşırdılar. Biraz da benim bu öğüdümü yadırgadılar. Devamında şunu söyledim. Dedim ki Agnon romanlarında Akdeniz’i o kadar iyi tanımış ve anlatmıştır ki coğrafyayı yurt yapmış. Kültür dediğimiz şey bir coğrafyayı vatan kılmak için onu tanımamız gereken bilgiyi verir. Üniversiteler verdiği bilgi ve kültür ile coğrafyayı vatan yapan önemli kurumlardır. Hangi alanda çalışırsanız çalışın, o alanda en iyi olmak vatan görevidir. Yurdu sevmenin çeşitli yolları var. O yollardan birisi de yaptığınız her işi vatan hizmeti şuuruyla yapmaktır.”

Pilot uygulaması İstanbul’da yapılan şehir derslerini başlattık diyen Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gençlerimizin İstanbul’u daha bilinçli gezmeleri ve yaşamaları için işin uzmanlarını gençlerimizle bir araya getirdik. Şehir dersleri ile gençler İstanbul’u tanıdılar. Gurbet duygularını yendiler. Şehri tanıdılar. Kütahya’da bu şehir dersleri için çok önemli bir şehir. Şehir ve kültür dersleri açısından Kütahya çok büyük hazineye sahip.

Türkiye’nin kültürel röntgenini çekmek için 3. Kültür Şurası’nı 3 Mart’ta gerçekleştirdik. 17 komisyon kuruldu. Her komisyonda sahasında uzman 10 kişi görevlendirildi. Türkiye’nin müzikten müze yönetimine, tiyatrodan arkeolojiye bütün kültür unsurlarında Türkiye’nin durumu tespit edildi. Kültür Bakanlığımızın internet sayfasında komisyonların raporları mevcut. Eleştiriye açık. Daha sonrasında eylem planına dönüştürülecek.”

Gençler için oluşturulan Gençlik Destek Programı’ndan (Genç-Des) da bahseden Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı gençlere destek programı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kültür Bakanlığımızın internet sayfasından ayrıntılara ulaşılabilir. Kültürün hangi alanında fikriniz olursa olsun, başvuru yapın destek kazanın. Bakanlık olarak gençlerimizin kültür alanındaki çalışmalarına destek oluyoruz.”

Eski ve Yeni Türkiye kıyaslamasında bulunan Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı “Eski Türkiye’de kendimiz okul kitaplarını alıyorduk. Yeni Türkiye’de kitaplar hazır, sırada öğrencilerimizi bekliyor. Eski Türkiye’de hastanelerde kuyruk vardı. Yeni Türkiye’de hastanelerde sıra derdi bitti. Yeni Türkiye’de bütçeden en büyük pay Milli Eğitime ayrılıyor. Öğretmen maaşlarında iyileştirmeler yapıldı. Ben, Cumhuriyet tarihinde en fazla öğretmen ataması yapan Milli Eğitim Bakanıydım. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda büyük gelişmeler yaşadık. Bütün bu gelişmelerle birlikte kültürümüz de gelişti. 2002’de 9 yerli film yapılırken, şimdi yılda 139 yerli film çekiliyor. Uluslararası yarışmalardan ödül alan Türk filmlerinin çoğuna Kültür Bakanlığımız destek olmuştur. Yeni sinema kanunu hazırlıyoruz. Platolar hazırlanıyor. Hepsi hayata geçecek.”

16 Nisan Referandumuna da değinen Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı konu ile ilgili şunları söyledi: “Yeni düzenlemeyle hem Cumhurbaşkanı hem meclis seçilecek. Hükümet kurma ve hükümet sorumluluğu Cumhurbaşkanı’nda olacak. Cumhurbaşkanı olmak için %50+1 kişinin oyunu almak gerekecek. Yeni sistemde koalisyonlara yer yok. Güçlü hükümet ve istikrar olacak. Referandumu bizim tartışmamız çok doğal ve olması gereken. Ancak İsveç’teki ve Almanya’daki gazetelere ne oluyor? Neden Türkçe başlık atıyorlar? Hollanda’da seçim oldu. Biz fikrimizi belirtmedik. Alman İstihbarat Şefi neden bizimle ilgili açıklama yapıyor? Gezi olaylarının da 15 Temmuz girişiminin de arkasında olanları biliyoruz. 15 Temmuz ile son kozlarını oynadılar.”

Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında, Kütahya Olgunlaştırma Enstitüsü tarafından üretilen Kütahya yöresel kıyafetli bebeği ve Kütahya’nın yetiştirdiği Ressam, Neyzen, Minyatürist Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerinden oluşan T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin Başkanlığında basımı gerçekleşen 2 Ciltlik Anadolu ve İstanbul isimli kitabı hediye olarak Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı’ya takdim etti. Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğimizde Uzman Grafiker Adem Dönmez çizdiği Prof. Dr. Nabi Avcı karikatürü ve Kütahya Şehir haritasını Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı’ya takdim etti. Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanı Hakan Baykara, Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı’ya çiçek takdim etti.    

Konferansın ardından Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı ve beraberindeki heyet Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizde incelemelerde bulundu. (basından-alıntı)

 

Son Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2017, Pazartesi