Dede Korkut ve Türk Kültür Kodları

Dede Korkut ve Türk Kültür Kodları

          Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiyat Araştırmaları Topluluğu tarafından Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ali DUYMAZ’ın konuşmacı olarak katıldıkları “Dede Korkut ve Türk Kültür Kodları” konulu konferans 28.04.2016 tarihinde Fen ve Edebiyat Fakültesi /Germiyanoğlu Yakupbey konferans salonunda düzenlendi. Konferansın gerekli duyuruları yapılması için tasarımı ve basımı üniversitemiz Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan 35 adet A3 boyutunda afiş bastırıldı. Bahsi geçen afişler üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi tarafından onaylanmış olup uygun noktalara duyuru amaçlı asıldı.Konferans salonu saat 13.00 sularında salon teknikeri tarafından açıldı. Konferans salonunda topluluğumuza ait olan 1 adet branda konuşmacı kürsüsü önüne,4 adet kırlangıç bayrak,1 adet branda konferans salonunun dışına asıldı. Konferans başlayana kadar ilgili afiş tepegöz cihazı aracılığıyla konuşmacı kürsüsünün arkasına yansıtıldı. Konuşma başladıktan sonra ise topluluk logomuz aynı noktaya yansıtıldı.

          Düzenlenen konferans saat  14.00 sularında başladı. Konuşmacı  Prof.Dr. Ali DUYMAZ konuşmalarına Türkiyat Araştırmaları Topluluğuna başarılar dileyerek başladı ve akabinde konferansı 2 bölüme ayırdı. Konferansın ilk bölümünde Prof. Dr. Ali Duymaz şunları söyledi: “Türkler, Kıpçak ve Oğuz diye ikiye ayrılır. Kıpçaklar bugün büyük çoğunluğu Asya’da kalmış Türklerdir. Oğuzlar ise Orta Asya’da Maveraünnehir çevresinde Oğuz Yabgu Devleti, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti’ni kurmuşlardır. Anadolu’ya, güneye ve batıya göç etmişlerdir. Anadolu, Türkmenistan, Azerbaycan ve Balkanlardaki Türk kültürü Oğuz olarak kabul edilir. Dede Korkut kitabı bir Oğuznamedir. Dede Korkut anlatıları Kıpçak Türklerinden bazı efsaneleri barındırsa da aslında bir Oğuz Destanıdır. Dede Korkut kitabı, Türkiye’de sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan şuandan itibaren daha iyi anlaşılır. Dede Korkut gibi bizim dil, edebiyat ve kültür yadigarımız bugünden sonra daha derli toplu ve daha iyi anlaşılabilir. Toplumların coğrafyalarıyla, siyasi sınırlılıklarıyla zihinleri de sınırlanır. Bizim zihin sınırlılıklarımızdan kurtulmamızla birlikte kendi dil, edebiyat ve kültür yadigarlarımızı daha doğru anlayacağımızı düşünüyorum.” Konferansın ikinci bölümünde ise katılımcıların sorularını alarak konuşmalarını sonlandırdı.

          Konferans bitiminden önce üniversitemizin logosu bulunan çini tabak değerli konuşmacı Prof.Dr.Ali DUYMAZ’A üniversitemiz Fen ve Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ali DUYMAZ tarafından takdim edildi. Teşekkür Belgesi ise topluluk danışman hocamız Araş.Gör.Seçkin ÖZKAN tarafından takdim edildi. Akabinde konuşmacı Prof.Dr.Ali DUYMAZ memnuniyetlerini ve teşekkürlerini ilettikten sonra konferans salonundan ayrıldı. 

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2016, Çarşamba