Milli Teknoloji Hamlesi

Milli Teknoloji Hamlesi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Üniversiteli Ak Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa VARANK'ın konuşmacı olarak katıldığı Milli Teknoloji Hamlesi konulu Konferans 27 Şubat 2020 Perşembe günü saat 14.30'da İ.İ.B.F. Amfi2 Konferans Salonu'nda yoğun öğrenci katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Milli Teknoloji Hamlesi adlı programda öğrencilerimizle bir araya geldi.

 

Mustafa Varank, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Milli Teknoloji Hamlesi başlıklı programda öğrencilerimizle buluştu.

Üniversitemize gelen Bakan Mustafa Varank'ı, Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, rektör yardımcılarımız, Prof. Dr. Muammer Gavas, Prof. Dr. Hasan Göçmez, Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Genel Sekreter Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Batur karşıladı.

BAKAN VARANK ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Amfi-2'deki Milli Teknoloji Hamlesi başlıklı programda konuştu.

İlk olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları hakkında konuşan Mustafa Varank, "Bakanlığımız özel sektörde yatırımı ve istihdamı arttırıcı politikalar uyguluyor. Sanayi mallarının güvenli bir şekilde piyasaya sunulmasının denetimini ve kontrolünü yapıyor. Yapmış olduğumuz çalışmalarımız ne yazık ki kamuoyunda pek bilinmiyor. Türkiye’de şirketlere ve işletmelere baktığımızda bunların %99’unun KOBİ'lerden oluştuğunu görüyoruz. Onları rekabetçi konuma getirebilmek için KOSGEB idaremizde desteklerimiz var. TUBİTAK’ın öğrencilere, hocalara ve işletmelere dönük çok büyük destekleri bulunuyor. İnşallah bu sene Türkiye’nin milli uzay programını da kamuoyuyla paylaşacağız. Oldukça ses getireceğine inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi ile dünyanın önde gelen ülkelerle rekabet etmesinin mümkün olduğunun altını çizen Bakan Varank, "Amerika’ya baktığımızda bir hedefi var, daha önce dünyadaki üretim faaliyetlerinin merkezinde Amerika bulunmaktaydı ama bunu Çin’e kaptırdığı için tekrar üretim merkezi olma yolunda bir program ilan etti ve bunu uygulamaya çalışıyor. Dünya üretiminin yaklaşık %25’i Çin tarafından gerçekleşiyor. Türkiye olarak biz kimseyi taklit etmememize gerek yok. Biz kendi kabiliyetlerimizin farkındayız, başarabileceklerimizin farkındayız, dünya ile rekabet edebileceğimiz alanların farkındayız. Dünyaya meydan okuyacak kendimize bulduğumuz isim ve program “Milli Teknoloji Hamlesi’dir. Milli Teknoloji Hamlesi bizi küresel rekabette öne çıkaracak ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı sağlayacak, katma değerli üretimi arttıracak, kritik teknolojilerde bizi atılım yapacak teknolojileri bizim kendi milli ve yerli imkanlarımızla geliştirmemiz demek" dedi.

"BAŞKALARINI TAKLİT EDEREK REKABETÇİ OLUNMAZ"

Rekabette başarının özgün olmaktan geçtiğini kaydeden Varank, "Eğer biz rekabetçi olmak istiyorsak Almanya’yı taklit ederek bu sonuca varamayız. Bizim kendi teknolojimizi üretmemiz lazım. İnsanların, diğer ülkelerin teknolojilerini alıp uygulayabilirsiniz, ekonomik manada gelişmişlik refah seviyesine ulaşabilirsiniz ancak bu sizi dünyadaki en önemli ekonomik oyunculardan biri yapmaz. Biz milli teknoloji hamlesi ile birlikte toplumsal refah artışını sağlayacağız. Türkiye’yi sürdürülebilir ekonomik kalkınmada dünyada ilk on ülke arasına sokacağız. Biz bu milli teknoloji hamlemize ulaşmak için Sanayi ve Teknoloji Stratejisini ilan ettik. Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz kapsamında somut ve iddialı hedefler koyduk. İmalat sanayisinde elde etmek istediğimiz hedefler var. İmalat sanayinin payını %21’e çıkarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Varank şöyle devam etti:
Geçtiğimiz yıl Ar-Ge payı %1’in üzerine çıktı. 2023 yılına kadar Ar-Ge'nin payını %1.8’e çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’de 2017 yılı itibariyle 112 bin tam zamanlı araştırmacı var. Bu rakamlarla Ar-Ge faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeniz mümkün değil. 2023 yılına 200 bin tam zamanlı Ar-Ge personeli rakamına ulaşacağız. Şu anda 2018 yılı itibariyle 140 bin yazılımcı var,  bu çok düşük ve yetersiz rakam. Uygulayacağımız yöntemlerle bu rakamı 500 bine ulaşmak istiyoruz. Dünyada sıfırdan kurulup 1 milyar dolar değerine ulaşan şirketlere Turcorn deniliyor. Dünyada şu anda 452 tane Turcorn çıkmış. Maalesef bizim ülkemizde böyle bir şirket daha olmadı. Aslında Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip. Biz gençlerimize çok güveniyoruz. 2023 yılına kadar en az 10 Turcorn çıkarmak istiyoruz.

"YERLİ OTOMOBİLDE ÖZGÜN VE REKABETÇİ MARKAYI OLUŞTURACAĞIZ"

27 Aralık'ta tanıtılan Türkiye’nin Otomobili Projesi hakkında bilgiler veren Mustafa Varank, "Proje halkımızda, gençlerimizde bir heyecan oluşturdu. Otomotiv endüstrisi çok büyük bir dönüşümden geçiyor. Türkiye otomotiv endüstrisinde güçlü, yüksek teknolojili üretim yapabilen, insan kaynakları gelişmiş bir ülke. Biz 33 milyar dolar otomotiv ve parçası ihraç edebilen bir ülkeyiz. Şimdiye kadar Türkiye kendi markası oluşturamamış ve hayata geçirememiş. Bu Türkiye’nin 60 yıllık bir hayali. Devrim otomobili gibi bir şanssızlığı yaşamış ülkeyiz. Dünyada rekabetçi olabileceğimiz bir otomotiv üretebileceğimize inanıyoruz. Kendimiz özgün olarak geliştireceğiz ve dünyada da rekabetçi bir markayı oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN PROJESİ

Sözü Bakanlığın gündemindeki yerli tren projesi getiren Bakan Varank, şunları kaydetti:
Yerli ve milli elektrikli trenimiz yok. Dizelde ve lokomotifte bunu başarmışız. Ama kendimizin milli elektrikli bir treni olmamış. Yerli milli elektrikli tren projesini gerçekleştirmeye başladık. Bunun bir sonraki adımı da yüksek hızlı trenleri üretmek. Böyle projelerle kendi markalarımızı oluşturmak istiyoruz.

"YAPAY ZEKA ENSTİTÜSÜNÜ KURDUK"

"Yapay Zekanın dünya ekonomisine 16 trilyon dolar katkı sağlaması bekleniyor" diyen Varank, "Bu alanda ülkeler arasında çok büyük yarış var. Bazı ülkeler bu yarışta avantajlı. Öncelikle Çin. Maddi olarak yapay zeka teknolojilerine büyük yatırımlar yapıyorlar. Bizler de TÜBİTAK bünyesi altında Yapay Zeka Enstitüsünü kurduk" diyerek Türkiye'nin yapay zekaya olan yatırımların artacağını belirtti.

"BİR FİKRİNİZ VARSA TEKNOPARKLARI ZİYARET EDİN"

Konuşmasının son bölümünde TEKNOFEST ve teknoparklardan bahseden Varank, "TEKNOFEST'in geçen sene ikincisini düzenledik. Dünyanın en büyük teknoloji havacılık ve uzay festivali olan TEKNOFEST'e İstanbul’da 1.7 milyon ziyaretçi katıldı. Geçen sene 50 bin başvuru vardı, 10 bin finalist finallerde yarıştı.  Roket yarışlarından, insansız su altı sistemlerine kadar ilgi çekici, teşvik edici yarışmalar var. Biz bu  festivale çok büyük önem veriyoruz" dedi.

Gençlere teknoparkları ziyaret etmelerini tavsiye eden Varank, "Bir fikriniz varsa mutlaka teknoparkları ziyaret edin. Üniversitemizin imkanlarının farkında olmanız gerekiyor. Burada Teknoloji Transfer Ofisi var. Burada daha fazla vakit geçirebilirsiniz. Öğrencilerimiz de buradaki imkanlardan ve bilgilerden yararlanabilirler. Bizler teknoloji transfer ofisleriyle proje geliştirmek isteyen, şirket kurmak isteyen, fikrini ticarileştirmek isteyen hem gençlerimize hem de hocalarımıza teknik destek vermiş oluyoruz. Buradaki teknoloji transfer ofisini mutlaka ziyaret edin buradaki bilgilerden yararlanın. Burada bir teknopark bulunmakta ama maalesef doluluk oranı çok alt seviyelerde. Biz teknoparkları arge ekosisteminin çok önemli bir parçası olarak görüyoruz. Teknoparklarda faaliyet gösteren şirketler büyük avantajlardan ve imkanlardan yararlanabiliyorlar. Teknoparkı biraz daha aktif kullanmamız lazım" diye konuştu.

VARANK'TAN MÜJDE: DUMLUPINAR KULUÇKA MERKEZİ

Varank, konuşmasında Kütahya'ya da bir müjde verdi ve Kütahya'nın ekonomisine büyük katkı sunacak Dumlupınar Kuluçka Merkezi'nin yakında açılacağını duyurdu.
Çalışmaların son aşamaya geldiği ve ön kuluçka merkezini de içeren Dumlupınar Kuluçka Merkezi'nde yer tahsisi yapılan girişimcilere/şirketlere Yönetim Kurulu kararı ile %50’ye kadar aylık kira bedelinde indirimler sağlanacak.

Merkezde yer alan girişimci ya da şirketlerin ofisine Kuluçka Merkezi içinde 10 m², ön kuluçka merkezinde ise 8 m² alan, bilgisayar, internet ve telefon bağlantısı, ofis mobilyaları ve çeşitli ofis malzemelerinin tahsisi de sağlanacak

Varank, merkezde çalışmak üzere bazı firmalarla görüşmelerin tamamlanma aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.
Varank, "Biz hem gençlerimizin, hem hocalarımızın hem de üniversitelerimizin her zaman yanındayız. Sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı çok büyük memnuniyet duyuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal ve DPÜ ÜNİAK Topluluğu Başkanı Hasan Can Korkmaz, Bakan Varank'a günün anısına hediye sunmasıyla program sona erdi.(basın yayın ve halkla ilişkiler müşavirliği)

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2020, Cuma