Sakati

Inıshmaan'ın Sakatı Oyunu

20-28 Nisan tarihleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tiyatro Topluluğu tarafından düzenlenen ‘’Tiyatro Festivali’’ kapsamında Dumlupınar Üniversitesi Tiyatro Topluluğu olarak festival açılış ve kapanışını  Martın McDonagh tarafından yazılan Inıshmaan’ın Sakatı oyunu ile yaptık. 
İrlanda Tiyatrosu geleneğinin son güçlü yazarı olarak dünyaca ünlenen McDonagh, İrlanda’nın batı kıyısındaki Inishmaan Adası insancıklarının dünyadan kopuk, yoksun, garip yaşamlarından yaman bir “karanlık güldürü” yaratıyor.  İrlanda kıyılarında, Aran Adaları diye adlandırılan üç sıra adacıktan biri Inishmaan. Bir pub, bir kilise, bol inek ve kıyılarına köpek balığı bile uğramayacak kadar ıssız, küçük, kayalık, verimsiz bir ada. İngiltere sömürüsü altında yaşamış, baskıya, savaşlara, kıtlığa alışmış ve akabinde öz güvenini kaybetmiş adanın kaba, yoksun, dünyadan kopuk halkıyla yüzleştiriyor Mcdonagh.
1934 yılında, Amerika'dan bir film ekibi, komşu ada olan Inishmore'a çekim için gelir. Bu çekimin arka planında, Inishmaan Adasında yaşayan üç gencin, Inishmore'daki çekime katılıp, oradan bir umutla Amerika'ya gitme hayallerini karanlık güldürü bir üslupla sergiler. Oyun, koyu ve sert bir şekilde İrlanda tarihini, halkını ve kilisesini de eleştirir.

Son Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2019, Pazartesi