Evlenme Oyunu

Evlenme ve Ayı Oyunu

20-28 Nisan tarihleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tiyatro Topluluğu tarafından düzenlenen ‘’Tiyatro Festivali’’ kapsamında Kütahya Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Anton Çehov’un Bir Evlenme & Ayı oyununu sergilediler.      
Stepan Stepanovich Tschubukov ‘un uzun süredir komşusu olan Ivan Vassiliyitch Lomov, Tschubukov ‘un 25 yaşındaki kızı Natalia’ya evlenme teklif edecektir. Kızının evlenemeyeceğini düşünen baba bu duruma oldukça sevinmiştir. Stepan kızına Ivon’un evlenme teklif etmek üzere olduğunu söyler. Bunun üzerine Natalie babasına Ivon’u geri getirmesi için yalvarır. Ancak çift tartışmaya tutuşur. Ivon yere yığılır herkes onun öldüğünü sanır. Ancak birkaç dakika sonra gencin bilinci yerine gelir. Tschubukov, kızını ve Ivon’un teklifini bir öpücükle kabul etmesini sağlar. Gençler birbirini öper ancak bir başka tartışma patlak verir.  Fars, evlenme süreciyle ilgilidir. Üst orta sınıf ve kur kavramıyla ilgili hiciv örneğidir. Oyun, dönemin çarpık evlilik kavramının altını çizmektedir ve karakterlerin evlilik için nasıl çaresiz olduklarını garip biçimde gözler önüne sermektedir. Evlilik kavramı birçok insan için ekonomik güvence olarak görülmektedir. İnsanlar güç ve mal varlığı elde etmek için ya da toplumsal baskı nedeniyle evlenmektedir.     

Helena İvanovna Popov, kocasının ölümünden sonra hayata tamamen küsmüş, kendini eve hapsetmiş genç bir kadındır. Evin uşağı Luka bu duruma üzülerek, Bayan Popov'u tekrar hayata kazındırma peşindedir. Bunda pek başarılı olamaz. Bir gün ölen kocasından alacağını almaya gelen kadın düşmanı Gregori Stepanovitch Smirnov, evin kapısını çalar. Birbirine gayet acımasız ve kaba davranan bu iki karakter aşık oluverirler birbirlerine.

Son Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2019, Pazartesi