Makine Mühendisliği Topluluğu
ETKİNLİKLERİMİZ
2 - MEGA YAPILARDA MÜHENDİSLİK
3 - TÜBİTAK GENÇ GİRİŞİMCİ PROGRAMI
4 - ULUSLARARASI BOR SEMPOZYUMU
9 - GELECEĞİN ENDÜSTRİYEL TEKNOLOJİ FUARI
====================
Jant Üretim Prosesleri
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 29.03.2016 tarihinde, mühendislik fakültesi öğrencileri için CMS firmasının katılımıyla “Jant Üretim Prosesleri” adlı etkinliği Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirmiştir. Bu etkinlikte ülkemizin en büyük, Avrupa’nın 3.büyük jant üretici olan CMS üretim süreci aşamalarını ve firmanın bu başarıları nasıl elde ettiklerini anlatmışlardır. CMS Firmasından Ar-Ge Mühendisli Burak Çe ve Ar-Ge Yöneticisi Emre Çubuklusu‘nun jant üretim proseslerini hakkında bilgiler vermiş olup ve mühendislik mesleğindeki tecrübeler aktarılmıştır. Soru cevap şeklinde konferans devam etmiş olup etkinlik tamamlanmıştır.
====================
AR-GE Ruhlu Girişimcilik
Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Makine Mühendisleri Topluluğu tarafından, 15 Mart 2016 tarihinde konuşmacı olarak Dizayn Grup CEO İbrahim Mirmahmutoğulları‘nın katıldığı AR-GE Ruhlu Girişimcilik Konferansı düzenlendi. Gerçekleşen konferansta konuşan İbrahim Mirmahmutoğulları şunları söyledi: “İnsanların sorunları çok. Bazı sıkıntıların çözümü için yardım edebilirsiniz. Ancak bazı sorunlarda sizin uzmanlığınız gerekir. Uzmanlığınız ile sorunlara yönelik akılcı çözümler sunabilirsiniz. Örneğin Kıbrıs’ın su sorunu taşıma su ile çözemedik. Daha sonra uzmanlık kullanılarak akılcı çözümler bulundu. Uzmanlık isteyen bir proje ile su sorunu çözüme kavuştu. ”Herkesin vizyonu olmalı. Bu vizyon ahlaklı ve özel olmalı. Aksi takdirde özel olamazsınız diyen İbrahim Mirmahmutoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekleştirdiğimiz projelerde akademisyenler, Doktora, yüksek lisans mezunu mühendisler çalışıyor. Güçlü bir kadromuz var. Türkiye’yi uluslararası arenada çok iyi şekilde temsil ediyoruz.”
====================
İzmir 3T Metal İşleme Teknolojileri Fuarı
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 12 Mart 2016 Cumartesi Günü Saat:04.00’da Kütahya’dan hareket ile başlayan “İzmir 3T Metal İşleme Teknolojileri Fuarı” etkinliğimize saat:09.30’da İzmir Gaziemir’de fuar alanına giriş yaparak fuar alanı içerisinde teknik ve bilimsel bilgiler araştırılmaya ve incelenmeye başlanmıştır. Geniş kapsamlı olan bu fuarda çeşitli mühendislik bölümlerimden gelen öğrencilerimiz sektöründe öncü olan bir çok firmayı ve yöneticileri ile yakından tanıma fırsatı bulmuşlardır. Fuarda sergilenen ülkemizdeki mühendislik bilimi sektöründeki gelişmiş cihazlar bulunup bu cihazlar hakkında detaylı bilgiler almışlardır. Bu fuardaki farklardan biri sergilenen mühendislik cihazları çalıştırılıp öğrencilere ve katılımcılara işleme teknolojilerinin adımları an an anlatılmıştır. Fuar alanında yeni teknolojiler ile geliştirilen bir çok CNC, Freze, Torna vb. tezgahları görülüp incelenmiş ve bu geliştirilmiş cihazlarda kullanılan yedek parça ve ekipmanlar tanıtılmıştır.
====================
Geleceğin Mühendisleri Tasarlıyor
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 23.12.2015 tarihinde, Makine Mühendisleri Odası’nın katılımının sağlandığı, Mühendislik Fakültesi öğrencileri için “Geleceğin Mühendisleri Tasarlıyor” adlı proje yarışması etkinliği Mühendislik Fakültesi Konferans Salonda gerçekleştirilmiştir. Geleceğin aday mühendislerinin yapılabilecek bilimsel ve teknolojik araştırmalara katkıda bulunmayı, bu alanda eğitim gören ve çalışan kişileri teşvik ederek, yeni nesilleri bilim ve teknoloji alanında çalışmaya özendirilmesi amaçlanmıştır. Proje hazırlama ve proje yürütme konusunda, beceri, deneyim ve altyapısına sahip; projenin bilimsel, teknik, idari, mali ve hukuki her türlü sorumluluğunu taşıma, komisyon ve ekipler arasındaki iletişimi kurma çalışmalarının oluşum aşamaları anlatılmıştır.
====================
Bölüme Hoşgeldin
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 15.12.2015 tarihinde, Makine Mühendisleri Odası’nın katılımının sağlandığı, Endüstri ve Makine Mühendisliği bölümü öğrencileri için “Bölüme Hoşgeldin” adlı etkinliği Güzel Sanatlar Fakültesi Kırmızı Salonda gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikte üniversitemize yerleşen 1.sınıf öğrencilerine oryantasyon çerçevesinde bölüm, programlarımız hakkında bilgiler verilmiş ve mühendislik mesleğindeki tecrübeler aktarılmıştır. Etkinlik sonrası katılan öğrenci ve konuklara döner ikram edilmiştir.
====================
Bursa Tüyap Fuarı Teknik Gezisi
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 12 Aralık 2015 Cumartesi Günü Saat:08.00’da Kütahya’dan hareket ile başlayan “Bursa Tüyap Fuarı Teknik Gezisi” etkinliğimize katılmış bulunup. Geniş kapsamlı olan bu fuarda çeşitli mühendislik bölümlerimden gelen öğrencilerimiz sektöründe öncü olan bir çok firmayı ve yöneticileri ile yakından tanıma ve üniversitemiz öğrencileri olarak birçok firmada stajyer öğrenci olma fırsatı bulmuşlardır.
Fuarda sergilenen gelişmiş cihazlar bulunup bu cihazlar hakkında detaylı bilgiler almışlardır. Metal işleme teknolojileri kapsamında olan bu fuarda sergilenen birçok makineler faal durumda çalışırken gözlemlenmiştir. Fuar sonrası Bursa Ulu Camii’nde serbest zaman verilip ardında Kütahya’ya geri dönüş sağlanmıştır.
====================
Cnr Expo Engelsiz Yaşam Fuarı EYAF’15
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu, Fizyo Yaşam Topluluğu ve Engelli Öğrenci Birimi organizasyonunda 4 Aralık 2015 Cuma Günü Cnr Expo Engelsiz Yaşam Fuarı EYAF’15’e katılım sağlanmıştır. Geniş kapsamlı olan bu fuarda çeşitli bölümlerimden gelen öğrencilerimiz engellilerinin erişebilirliğini sağlayacak birçok otomasyon robot tasarımları ve çeşitli engel gruplarının tedavisinde kullanılan rehabilitasyon cihazlarını yerinde inceleme fırsatı bulmuşlardır. Fuar ziyareti çıkışı İstanbul Eminönü’nde serbest zaman verilmiş olup sonrasında Kütahya’ya dönülmüştür.
====================
Savunma Sanayi Fuarı
Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı "IDEF'15", 5 Mayıs 2015 İstanbul'da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması ardından Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu ve Makine Mühendisliği bölümü olarak Akademik Danışmanlar ve beraberinde öğrenciler 7 Mayıs 2015 günü katılım sağlanmıştır. Fuara 77 ülkeden 20 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 20 Bakan Yardımcısı, 3 Genel Kurmay Başkan Yardımcısı, 7 Kuvvet Komutanı ve 15 Müsteşar ile birlikte çok sayıda sivil ve askeri tedarik makamı katılmıştır. En büyük havacılık standı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TAI'ye ait. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın seçimi olan İnsansız Hava Aracı "ANKA" Sistemi, Hedef Uçak Sistemleri TURNA ile ŞİMŞEK sergilenirken, uydu bölümünde, 2012 Aralık ayında uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 uydusunun yeterlilik modeli, TÜRKSAT 6A ve yakın zamanda faaliyete geçecek olan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) kabiliyetleri sergilenmiştir.
Savunma teknolojileri alanında Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan ASELSAN, geliştirilen harp sistemlerinin yanı sıra tekerlekli ve paletli kara platformlarının temelde zırhlı tanklara karşı savunmasını sağlamak üzere geliştirilen yeni nesil tanksavar füze sistemini ilk defa sergiliyor. ASELSAN, yeni geliştirdiği Torpido Karşı Savunma Torpidosu (TORK) sistemlerinin yanı sıra tekerlekli ve paletli kara platformlarının temelde zırhlı tanklara karşı savunmasını sağlamak üzere geliştirmiş olduğu yeni nesil tanksavar füze sistemini ilk kez Dumlupınar Üniversitesi katılımcıları inleme fırsatı bulmuşlardır. "Varan" ve "Şimşek" zırhlı araçları da son model teknolojileriyle fuarda öne çıkan araçlar arasında olup Makine Mühendisliği Topluluğu yönetim kurulu üyeleri Aytaç Kocabaş, Yusuf Aktürk ve Murat Eken araçları yakından inceleme fırsatı bulmuş olup bazı teknolojik özelliklerini test etmişlerdir.
====================
Geometrik Boyutlandırma ve Toleranslandırma Konferansı
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 28.04.2015 tarihinde, Makine Mühendisi Atilla ÇINAR’ın katılımının sağlandığı “Geometrik Boyutlandırma ve Toleranslandırma-2 Konferansı” adlı etkinliği Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.
ETİK Tasarım Danışmanlık Eğitim Ltd.Şti. firması yetkilisi Makina Mühendisi Sn. Atila ÇINAR tarafından verilen konferans, topluluğumuz öğrencileri ve öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşti. 2 saat süren konferansta Teknik resmin önemi, günümüzde neden geometrik boyutlandırma ve toleranslandırmaya ihtiyaç olduğu konusunda bilgi verildi.
====================
İzmir 3T Fuarı
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 7 Mart 2015 Cumartesi Günü Saat:04.00’da Kütahya’dan hareket ile başlayan “İzmir 3T Metal İşleme Teknolojileri Fuarı” etkinliğimize saat:09.30’da İzmir’de fuar alanına giriş yaparak fuar alanı içerisinde teknik ve bilimsel bilgiler araştırılmaya ve incelenmeye başlanmıştır. Geniş kapsamlı olan bu fuarda çeşitli mühendislik bölümlerimden gelen öğrencilerimiz sektöründe öncü olan bir çok firmayı ve yöneticileri ile yakından tanıma fırsatı bulmuşlardır. Fuarda sergilenen ülkemizdeki mühendislik bilimi sektöründeki gelişmiş cihazlar bulunup bu cihazlar hakkında detaylı bilgiler almışlardır. Bu fuardaki farklardan biri sergilenen mühendislik cihazları çalıştırılıp öğrencilere ve katılımcılara işleme teknolojilerinin adımları an an anlatılmıştır. Fuar alanında yeni teknolojiler ile geliştirilen bir çok CNC , Freze, Torna vb tezgahları görülüp incelenmiş ve bu geliştirilmiş cihazlarda kullanılan yedek parça ve ekipmanlar tanıtılmıştır.
2 yıldır katıldığımız İzmir 3T Metal İşleme Teknoloji Fuarı yetkilileri ve bu fuarı düzenleyen Yağmur Fuarcılık A.Ş. üniversitemiz Makine Mühendisliği Topluluğunu bu daimi katılımını takdir ederek fuar alanı içerisinde topluluk üyelerimizin fuar ile ilgili her türlü soru ve düşüncelerini değerlendirerek konu hakkında yardımcı olmuşlardır.
====================
Vitra Teknik Gezi
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 27Şubat 2015 Cuma günü Saat:09.00’da Kütahya’dan hareket ile başlayan fabrika teknik gezi etkinliğimize 24 Öğrenci ve 2 Akademik personel katılım sağlamıştır. Makine Mühendisliği Bölümünden Arş.Gör.Mesut Tiryaki ve Arş.Gör. Ebubekir Can Güneş’in kafile öncülüğünde fabrika ulaşılmıştır. Teknik gezi başlangıcında Eczacıbaşı Grubu Vitra insan kaynakları bölümü uzmanları fabrika tanıtım, iş imkanları ve stajyer öğrencilik hakkında katılımcıların sorularını yanıtlayarak sunumlar yapılmıştır.
Fabrika üretim hattında üretilen banyo veya mutfak gereçlerinin işleniş ve üretim süreçleri yerinde incelenip bu işlemlerin ayrıntıları aktarılmıştır. Ülkemizde yeni tasarlanan su kanalsız klozet temizleme sistemi ilk olarak Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri yerinde görmüş ve bu yeni teknolojinin oluşması hakkında bilgiler edinmişlerdir. Ar-Ge departmanına geçilip bu araştırma geliştirme bölümünde dünyaca üncü tasarımcıların yaptığı banyo&mutfak tasarımları incelenmiş ve yenilikçi teknolojiler piyasaya girmeden önceden görme imkanı bulmuşlardır.
İnsan kaynakları yetkilileri üniversitemizin Makine Mühendisliği Topluluğunu katılımından memnun kalarak üniversitemizden staj başvurusunda bulunanlar konusunda topluluğumuza özenle ilgi göstereceklerini belirttiler.
====================
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Makine Mühendisliği Topluluğu olarak 6 Aralık 2014 Cumartesi Günü Saat:07.30’da Kütahya’dan hareket ile başlayan “Bursa Tüyap Fuarı Teknik Gezisi” etkinliğimize 89 kişi ile kendi imkanlarımızla katılmış bulunup. Geniş kapsamlı olan bu fuarda çeşitli mühendislik bölümlerimden gelen öğrencilerimiz sektöründe öncü olan bir çok firmayı ve yöneticileri ile yakından tanıma ve üniversitemiz öğrencileri olarak birçok firmada stajyer öğrenci olma fırsatı bulmuşlardır.
Fuarda sergilenen ülkemizdeki mühendislik bilimi sektöründeki gelişmiş cihazlar bulunup bu cihazlar hakkında detaylı bilgiler almışlardır. Fuarda bulunan katılımcılar üniversitemiz Makine Mühendisliği Topluluğu’nun bu faaliyetini beğendiklerini ve faaliyetlerini desteklediklerini belirttiler.
====================
Üniversitemiz Makine Mühendisliği Kulübü; 09 Mart 2012 Cuma günü Türkiye ve Doğu Avrupa’daki en büyük demir-çelik, çimento, cam, kireç, demir dışı metaller vb. üreticisi olan Kütahya KÜMAŞA.Ş.’ye, Arş. Grv. Mustafa Özgür ÖTEYAKA ve 40 kulüp üyesi öğrencinin katılımı ile teknik bir gezi düzenlemiştir.
====================
Üniversitemiz Makine Mühendisliği Kulübü; 02 Mart 2012 Cuma günü Konya Seydişehir’de yer alan ETİ ALÜMİNYUM A.Ş’ye, Kulüp Danışmanı Arş. Grv. Mustafa Özgür ÖTEYAKA ve 40 kulüp üyesi öğrencinin katılımı ile teknik bir gezi düzenlemiştir.