Helal ve Sağlıklı Gıda

Helal ve Sağlıklı Gıda

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız Stratejik Düşünce Topluluğu tarafından 24 Nisan 2017 tarihinde konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın katıldığı Helal ve Sağlıklı Gıda Konferansı düzenlendi.

Konferans açılışında konuşan Stratejik Düşünce Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Fatih Kırışık, genç yaşta ciddi hastalıkların ortaya çıkması nedeniyle ilaç tedavisinin de genç yaşlarda başladığını, bunun temel nedeninin yenen yiyeceklerden kaynaklandığını ve yiyeceklerin sorgulanması gerektiğini vurgulayarak dünyada artık ülkeler arasında gıda savaşlarının yapıldığını, ilaç sektörünün insanları ilaçlara muhtaç bırakma üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Tayar yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Yediklerimiz bizim yaşam kalitemizi belirler. Ne yiyorsak oyuzdur. Yediğimiz yemeklerde gözle görülmeyen mikroplar ölümlere neden olur. Sağlıksız bir yemeğin bedeli ölüm olabilir. Ne yiyoruz sorusunun cevabı ne yediğimizin farkında olma durumudur. Dünya hızla değişti, üretim arttı. Böylece her şeyi tüketmeye başladık. Bu başta obeziteye neden oldu. Obezite, en ciddi on hastalıktan birisi olarak kabul görülmektedir.”

Kadınlar 80, erkekler 94 cm göbek çevresine sahip olmalı. Bir kişinin bel çevresi bu belirttiğim rakamlardan daha büyükse çok ciddi 20 hastalığın riski altındadır diyen Prof. Dr. Mustafa Tayar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Teknoloji ilerledikçe ürünlerin doğallığı bozuldu. Endüstri ürünleri aldatmacadır. Mevsimler ortadan kalktı. Yılın dört mevsimi domates yemekteyiz. Aslında domates haziran, eylül ayları arasında yenir. Yiyecekler üzerinde mühendislik çalışması ile insan doğası bozuluyor. Artık market savaşları başladı. Ölüm nedenlerinde hastalık birinci sıradadır. Hastalıklara yakalanmamak için sağlıklı beslenmeli, bol bol hareket etmeli, günlük yaşamda özellikle çalışırken sağlıklı vücut duruşu ile çalışmalıyız ve stressiz yaşama sahip olmalıyız. Ne yediğin, ne kadar yediğin, ne şekilde yediğin, ne zaman yediğin sağlık açısından bir diğer önemli noktadır. Öncelikle yediğimiz şeyin ne olduğunu öğrenin, ürün etiketlerini iyi okuyun.”

Helal gıda üzerinde önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Tayar şunları söyledi: “Her insanın hayatını sürdürebilmesi için yeterli kalite ve miktarda inanç ve kültürüne uygun, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilme hakkı vardır. Helal gıda, İslam dinimizin yasakladığı şeylerin yenmemesi ve yenmesine izin verilen yiyeceklerinde temiz, sağlıklı,  mikropsuz olmasıdır. Son dönemlerde Helal sertifikalı yiyecekler çıkmaya başladı. Bu konu üzerinde çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır.”

Son Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2017, Cuma