Katilim Bankaciligi

Katılım Bankacılığı Haberi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu ve Domaniç Hayme Ana Bilim, Kültür ve Sanat Topluğu tarafından Domaniç Hayme Ana MYO Konferans Salonunda düzenlenen “Günümüzde Katılım Bankacılığı” konulu konferansta konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Katılım Bankacılığı Daire Başkanı Ömer Çekin, güncel verilere göre, Türk Bankacılık Sektörü için kredilerin takibe dönüşüm oranının %4,98, sermaye yeterlilik oranının da %18,44 olduğunu kaydederek, Türk Bankacılık sektörünün son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Son yıllarda devletin katılım bankacılığı konusunda ciddi bir teşviki olduğunu söyleyen BDDK Katılım Bankacılığı Daire Başkanı Ömer Çekin, “2005 yılından bu yana katılım bankacılığı sektörünün yaklaşık %24 oranında yıllık bileşik büyüme kaydederek, Türk Bankacılık Sektörünün genel büyüme performansının üzerinde bir başarı elde ederek, pazar payını istikrarlı biçimde artırdığı dikkat çekmektedir. Mayıs 2015 tarihinde Ziraat Katılım Bankası, Şubat 2016 tarihinde Vakıf Katılım Bankası ve Şubat 2019 tarihinde de Türkiye Emlak Katılım Bankası sektöre giriş yapan kamu katılım bankaları olmuşlardır. Kamu tarafından sektöre girişlerin olması, katılım bankacılığı modelinin Devletimiz tarafından önemsendiğine ve aktif olarak desteklendiğine işaret etmektedir. Katılım bankacılığı için zayıf yönler ve çeşitli tehdit unsurları olmakla birlikte, büyüme anlamında önemli fırsatlar sunduğu ve sektörün kayda değer ölçüde güçlü yönlerinin bulunduğu dikkat çekmektedir.

Katılım bankaları 2005 yılında sektörde% 2,5 paya sahipken bugün % 6’lık bir paya ulaştığını kaydeden Çekin, “Bu sektörün geliştirilmesine yönelik devletin ciddi bir desteği var. Mesela dünyada İslam bankacılığın merkezi olarak gösterilen Malezya’da 80’li yıllarda devletin çok ciddi bir teşviki vardı. Biz de şu anda aynı süreci yaşıyoruz. Baktığımız zaman bu teşviklerin faydasını görebiliyoruz. Çünkü 2005 yıllından itibaren büyüme ivmesi oldukça fazla. Bankacılık sektörü 2015-2019 yıllarında yıllık ortalama yüzde 17 büyüme gösterirken, katılım bankaları bunun üzerinde bir büyüme göstererek yüzde 24 büyümeye sahip oldular.” dedi.

BDDK’da kariyer olanakları konularında da çeşitli bilgiler veren Çekin konferansın ardından öğrencilerden gelen soruları da cevapladı.

Konferans sonrası Domaniç Hayme Ana MYO Müdürü Öğr.Grv. Türkmen Kalkan, Çekin’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, günün anısına bir çini tabak takdim etti. 

Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019, Salı