İzmir Gezisi

İzmir Kültürel Gezi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Kardeş Ülkeler Topluluğu olarak 12.04.2019 tarihinde İzmir’e Kültürel bir gezi düzenlemiştir. İzmir gezisinde başlıca Efes, Meryem Ana Evi, Şirince Köyü ve Şehir Merkezi’ni ziyaret edilerek öğrencilerin kültürel bilgisine katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Geziye gece yola çıkılmış olup sabah kahvaltı yapıldıktan sonra Meryem Ana Evi ziyareti için rehber eşliğinde Meryem Ana Evine gidildi. Semavi üç din içinde önem taşıyan Meryem Ana Evi dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler kabul etmektedir. Rehberin bize aktardığı Meryem Ana Evi’nin hikâyesi ise şöyledir;

Hazreti İsa Romalılar tarafından Kudüs’te çarmıha gerildiğinde 33 yaşındaydı. Hz. İsa, son nefesini vermeden önce annesi Meryem’i, yakın arkadaşı Aziz Jean’a teslim eder. Aziz Jean, Meryem Ana için Kudüs’ün tehlikeli olabileceğini düşünerek, o zamanın ünlü kentlerinden Efes’e getirir (M.S. 33). Efes, Romalıların idaresinde olduğu için, Meryem’i, Bülbül Dağı’nın arka yamacındaki ormanda saklar ve bir ev yapar. Aziz Jean’ın, İncilini de burada yazdığı söylenir. Mezarı; Selçuk’taki Saint Jean Bazilikası içindedir. Meryem Ana’nın da 101 yaşına kadar yaşadığı ve mezarının Panayır Dağı’nın kuzey doğusunda olduğu rivayet edilmektedir.

Meryem Ana Evi ziyaretinden sonra tarihi milattan önce 6000’li yıllara dayanan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti ziyaret edilmiştir. Bu yer hakkında ne kadar bilgi verilse azdır, yaklaşık 100 yıl süren kazılara rağmen bu şehrin sadece %15 gün yüzüne çıkarılabilmiştir. Araştırmalar sonucunda 24 bin kişilik kapasiteye sahip Efes Antik Tiyatrosu, muhteşem Celsus Kütüphanesi ve Agora gibi Şehrin önemli yerlerini teşkil eden yapılar bulunmuştur.

Selçuklu merkezinde yenilen öğlen yemeğinden sonra Şirince Köyüne ve akabinde İzmir merkezine gidilmiştir. Buralarda öğrencilere serbest zaman verilmiştir. Bizimle olan rehber sayesinde, ziyareti yapılan yerler hakkında öğrenciler yeterince bilgi edinmişlerdir.  Aynı zamanda gezi esnasında, Topluluk sosyal medya sayfasında yarışma düzenlenmiştir. Yarışmada, ziyareti gerçekleştirilen yerler hakkında sorular sorulmuş ilk ve doğru cevaplayanlara hediyeler verilmiştir. Gezimiz günübirlik olup aynı gün gece Kütahya’ya dönülmüştür.

Gezinin düzenlenmesinde çaba gösteren tüm öğrencilerimize, bizi maddi ve manevi destekleyen KDPÜ SKS’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Son Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2019, Pazartesi