Fizik ve Astronomi Topluluğu

 

FAALİYETLERİMİZ

1 - ESKİŞEHİR TEKNİK VE KÜLTÜR GEZİSİ

2 - KARADELİKLER

3 - ASTRONOMİNİN YERİ

 

 

FAALİYET'22

 

2017 - 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ

1 - KÜTAHYA BİLİM İLE ŞENLENİYOR

2 - GÜNEŞ SİSTEMİ VE UZAY

3 - FİZİK, UZAY BİLİMİ, ASTEROİDLER ve DERİN UZAY MADENCİLİĞİ

4 - MARSTA YAŞAM, UZAY ARAÇLARI, ASTRONOM ve ASTRONOMİ

5 - BİLİME DOKUNUYORUM

6 - GÜNEŞİN YAPISI

 

Eskişehir’e Bilimsel, Kültürel Ve Sosyal İçerikli Teknik Gezi

          Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Fizik ve Astronomi Topluluğu, 06.05.2016 Cuma günü Eskişehir’e bilimsel, kültürel ve sosyal içerikli bir teknik gezi gerçekleştirmiştir. Yapılan gezinin ilk durağı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nda bulunan Bilim Deney Merkezi ile Sabancı Uzay Evi oldu. Doç. Dr. Mustafa Emre Kansu’nun başkanlığını yaptığı 12 kişilik Fizik ve Astronomi Topluluğu üyeleri, Bilim Deney Merkezindeki bazı fiziksel deney sistemleri ve uygulamalarını gördükten sonra, Sabancı Uzay Evi’nde evrenin oluşumu, güneş sistemi, gezegenler, uydular, galaksiler ve kara delikler hakkında gösterimleri izleyip bilgi aldılar. Fizik ve Astronomi Topluluğu üyeleri, yanıtını aradıkları, merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri konuları uzay evi çalışanlarına sorup bu konuları bilimsel bakış açıları ile ele alma fırsatı buldular.

          Daha sonraki sürede sosyal aktivitede bulunan topluluk, yine aynı parkta bulunan Minyatürk ile Sualtı Dünyasını yakından inceleyerek eğlenceli vakit geçirdiler. Ardından Odunpazarı Belediyesi Kültür Merkezinde bulunan Bilim Şenliği ve aynı semtteki Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN Balmumu Müzesi’ne girerek etkinliklerini tamamladılar. Topluluk Başkanı Doç. Dr. Mustafa Emre Kansu, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkıyla ilgili olarak, “Böyle bir projeyi kazandırdığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e astronomi meraklıları ve geleceğin bilim insanları adına teşekkür ederiz” dedi.

          Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fizik ve Astronomi Topluluğu üyesi öğrencileri ise, “Sunumlar çok başarılı. Kafamızdaki soruların yanıtlarını almakla beraber Eskişehir’in çok kaliteli bir yer olduğunu gördük. Başta Başkan Büyükerşen olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz” şeklinde izlenimlerini dile getirdiler.

BASINDA FİZİK VE ASTRONOMİ TOPLULUĞU

http://www.eskisehir.bel.tr/icerik_dvm.php?icerik_id=2004&cat_icerik=1&menu_id=24

http://www.haberler.com/sabanci-uzay-evi-ne-gezi-duzenlendi-8416812-haberi/

http://www.gazeteci.com.tr/sabanci-uzay-evine-gezi-duzenlendi-201605078263899/

 

            

====================

TEKNİK GEZİ RAPORU

               Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Fizik ve Astronomi Topluluğu, 15.10.2014 Çarşamba günü Kütahya Hava Radar Mevzi Komutanlığı’na yaklaşık 35 kişilik bir ekiple gezi düzenlemiştir. Gezi, üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Elemanları ile topluluk üyesi öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

               Yapılan geziye ait planlama şekli aşağıdaki gibidir:

               15.10.2014 Çarşamba günü;

  • Saat 13:00’da Fen-Edebiyat Fakültesi otoparkında toplanıldı ve saat 13:30’da hareket edildi.
  • Saat 14:15’te Hava Radar Mevzi Komutanlığı’na varıldı.
  • Giriş işlemleri gerçekleştirildikten sonra askeri otobüsle gözlem yapılacak yere ulaşıldı. Gözlem yerlerinin ilki radar anteni bölümü ve ikincisi ise radar kontrol komuta merkeziydi.
  • Radar anteninin bulunduğu kısım üç kattan oluşan küresel şekilde ve gerekli makinelerin bulunduğu yerdi. Giriş katında askeri teknisyenler tarafından karşılanıp genel bilgiler verildi.
  • İkinci kata çıkıldığında komutanlar tarafından makineler tanıtıldı. Genel bilgileri ve çalışma prensipleri anlatıldı.
  • Üçüncü katta ise radar anteni bulunmaktaydı ve merdivenlerden sadece baş çıkacak şekilde sırayla antene bakıldı.
  • İkinci gözlem yeri olan radar kontrol komuta merkezine kar tünellerini kullanarak geçildi.
  • Komutanlar tarafından Türkiye hava sahası üzerindeki sivil ve askeri tüm uçan araçları online görüntüleri gösterilerek açıklamalarla bilgiler verildi. Buradaki gezi saat 15:45’e kadar sürdü.
  • Saat 15:50’de tekrar askeri otobüslere binilerek giriş yapılan kapıya gelindi.
  • Saat 16:00’da dönüş için yola çıkıldı ve saat 16:40’ta vazoda gezi sona erdi.

      

====================

               Fizik ve Astronomi Topluluğumuz 10-15 Eylül 2012 tarihleri arasında Türk Fizik Derneği'nce Bodrum Nurol Kültür Merkezinde gerçekleştirilen "VIII. Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Dedektörleri Yaz Okulu" isimli bilimsel etkinliğe 10 (on) lisans öğrencisi ile katılmıştır.                 

         

====================

               Fizik ve Astronomi Topluluğu; 12 Nisan 2012 Perşembe günü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi; Yrd. Doç. Dr. Metin ALTAN’ın katılımları ile “Yaşamın İçinden Evrenin Derinliklerine” adlı konferans gerçekleştirmiştir. 

Son Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2024, Cuma