Maden Kazaları

Maden Kazaları ve Arama Kurtarma

Faaliyetimiz 18.03.2022 tarihinde saat 06.30’da Kütahya Belediye Binası önünden başlandı. Kütahya Belediye binası önünden üyelerimizi alan aracımızla topluluk binasına diğer üyelerimizi almak için hareket ettik. Topluluk Binasından 06.45’de Kütahya Tavşanlı Tunçbilek G.L.İ İşletmesi Müessesine doğru yola çıktık. 08.00’da işletmeye intikal edildi. Öncelikle madende giyilmesi gereken kişisel koruyucu donanımlar (çizme, maden tulumu, baret) herkes için tedarik edildi ve tüm üyelerin bunları kuşanması sağlandı.

Maden ile ilgili bilinmesi gerekenler, maden kazaları, madendeki gazlar, madende alınması gereken tedbirler ve madende tahlisiye eğitimi hakkında bilgi almak için maden alanındaki eğitim odasına geçildi. Gerekli bilgiler alındıktan sonra işletme tanıtımı yapıldı ve son olarak tek kullanımlık olan oksijen maskelerimizi belimize takmamız söylendi ve onunla bağlantılı olan kafa fenerlerimizi de taktıktan sonra madene girmeye hazır hale geldik. Saat 10.00’da madene giriş yapıldı. Madene girdiğimizde başlarda çok etkili olan soğuk hava aşağı doğru indikçe kayboldu. Madenin ayağı yani asıl kömürün çıkarıldığı kısma gidiş üç kilometreydi. İçerideki hava oldukça sıcaktı artık madencilerin yaptığı tahkimatları ayrıca kömürü çıkardıktan sonra yeryüzüne çıkarılmak için kullanılan araçlar gösterildi ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgiler verildi. Aldığımız bilgiler doğrultusunda en güvenli diyebileceğimiz maden ocağının burası olduğunu öğrendik. Dönüş yolumuza geçtiğimiz zaman yürüme hızımız daha yavaştı bunun nedeni de karşımızdan gelen rüzgâr ve yokuş yukarı olmasından kaynaklanıyordu.

Yeryüzüne ulaştığımız zaman fotoğraflarımız çekildi, ardından kafa fenerleri ve oksijen maskelerini kullanmamıza gerek kalmadığı için G.L.İ İşletmesine teslim edildi. Tahlisiye eğitimimiz bittiği için bize verilen kişisel koruyucu donanım malzemelerini teslim etmek için aracımızla ilk geldiğimiz binaya intikal edip burada bizlere verilen eşyaları aldığımız gibi teslim ettik. Saat 13.30’da yemekhaneye gittik ve burada yemeğimizi yedik. Yemeğimiz yedikten sonra G.L.İ İşletmeleri Müessesesi personeline teşekkür için işletme binasına gidildi. Personele teşekkürün ardından Topluluk Binasına intikal için yola çıkıldı. Saat 16.00’da topluluk binasına ulaştık. Binaya ulaştıktan sonra faaliyetin kritiğini yapmak üzere DPÜ-AKUK Eğitim ve Kültür Çadırına geçildi. Kritiğin ardından üyeler sıraya geçirildi ve AKUK selamlaşmasıyla faaliyetimiz sona erdi. 

Son Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2022, Cuma