Atık Projesi

Nesilden Nesile Sıfır Atık Projesi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren  Gastronomi Topluluğu olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje yarışması Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) 3. dönem başvurularında Gastronomi Topluluğu olarak hazırlamış olduğumu “Nesilden Nesile Sıfır Atık” projemiz destek almaya hak kazandı. Topluluk başkanı Sümeyye Melike ATA koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projemiz 21.04.2025-18.05.2025 tarihleri arasında hayata geçirildi. Proje kapsamında, öncelikli olarak proje yürütücüsü olan Topluluk Yönetim Ekibi üyeleri MEB onaylı “Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık” eğitimini almıştır. Ardından gerekli izinler alınarak, Tavşanlı ilçesindeki 15 ortaokulda tüm 6. sınıf öğrencilerine “Mutfakta Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık” eğitimi teorik olarak verilmiş; eğitim videoları ve oyun ile konu pekiştirilmiştir. Eğitimin ardından, seçilen pilot okulun öğrencileri gruplara ayrılarak sıfır atık anlayışı ile oluşturulan tarifler uygulamıştır. Portakaldan portakal suyu, portakalın kabuğundan ise çikolatalı atıştırmalıklar elde edilmiştir. Bunun yanı sıra, önceden hazırlanmış kap kekler öğrenciler ile birlikte süslenmiş ve süslemede kullanılan muzların kabukları gübre olarak değerlendirilmiştir. Haşlanmış yumurtadan mousselar yapılmış; yumurta kabukları ise gübre olarak değerlendirilmiştir. Uygulamalı eğitim sürecinde öğrencilere mutfakta atığı nasıl azaltabilecekleri, nasıl geri dönüştürebilecekleri ve organik atıkları verimli bir şekilde nasıl değerlendirebilecekleri öğretilerek sıfır atık bilinci kazandırılmıştır.

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2025, Perşembe