Kütahya Gezisi

Kütahya Gezisi

Bu etkinliğimizde diğer gezilerimizden farklı olarak Kütahya’yı yani Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin okuduğu şehri geziyoruz. Etkinlik Sadece Arap öğrencilere yönelik olması planlanırken Arap öğrencilerden yeterli katılım olmamasından Türk-Arap karması bir Kütahya gezisi yapıldı. Yani bu gezide hem Arap hemde Türk öğrenciler bulundu. Yaşayan Arapça Topluluğumuzdan Türk öğrenciler ve Sudan ve Filistin'den İki Arap arkadaşımız katılmış oldu.

Başta topluluk danışman hocası ve aynı zamanda rehber hocası Talha Zaim ve diğer Rehber hocamız İsmail Özdemir ve Türkçe anlatımları Arapçaya çeviren Muhammed Suheyb Süleyman hocamız tarafından Kütahya'nın tarihi ve turistik yerlerinin anlatımıyla belirli bir program dâhiline gerçekleştirildi. Geziyi sembolik olarak Ahteri Kebir sözlüğünün yazarı Ahteri’nin mezarından başladık ve bu vesileyle kendisine dualar ettik. Daha sonrasında Germiyan sokağında yer alan Kütahya evlerini ve sokakta bulunan, çini sanatının işlendiği eve girme fırsatı bulduk. Oradan önce Kütahya'nın Fatihi Hazar Dinari'nin bulunduğu tahmin edilen mezarı ziyaret ettik. İsmail hocamız orda anlatımlarda bulundu. Oradan da Saman Pazarı'ndan ilerleyerek Çini Müzesini ziyaret ettik. Çini Müzesinde taş kitabeden fincan sözleşmesine, taş şadırvandan İkinci Yakup'a kadar bahisler açıldı. Daha sonra Macar evine gidildi. Macar evinden sonra ise oradan gerisin geriye gidilerek Yeşil Cami ziyaret edildi. Orda namazlar kılındı, namaz sonrasında 'Hiç' kafede çay molası verdik. Yeşil Cami'den sonra eski bir mevlevihane olan Dönemler camiinde Talha Zaim hocamız anlatımlarına devam etti ve son olarak da finali Ulu Cami içerisinde anlatımlarla bitirdik. En sonundaysa günün yorgunluğunu atmak için lokantada hocalarımız bizlere yemek ikramında bulundu.

Sonuç olarak bırakın dışarıdan Kütahya'yı tanımayan kimselerin geziden istifadesini Kütahyalı olarak biz bile birçok şeyi ilk defa hocalarımızın dilinden duymuş olduk ve çok verimli bir deneyim yaşamış olduk. 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2024, Perşembe