Çanakkale

Çanakkale Gezisi

Tarih Birliği Topluluğu olarak 2 Mart Cumartesi günü düzenlemiş olduğumuz Çanakkale gezimizde Çanakkale Birlik Vakfı Yönetim Üyesi Turgay Güleç ve ÇRO’dan  sevgili rehberimiz Gizem hanımdan gezi rotamızda ki yerlerin isimlerini ve tarihçilerini dinledik.

Kilitbahir Kalesinin tarihçesi:

Çanakkale Boğazının en dar yerine 1452 yılında İstanbul kuşatması esnasında Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Namazgah Tabyaları ve tarihçesi:

Kilitbahir Kalesi yanında bulunan Rumeli Aziziye diğer adıyla Namazgah Tabyası kıyı savunma noktalarından bir tanesidir. Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Namazgah Tabyası Çanakkale Savaşı esnasında korunaklı alan olması, bölgeye dağılan birliklerin merkezi konumunda yer alması nedeniyle Cuma namazları burada kılındığı için Namazgah Tabyası ismini almıştır. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

 Geçiş ve Rumeli Mecidiye Tabyası tarihçesi:

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası, 1892 yılında Kilitbahir Kalesi’nin güneyine Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı. Soğanlıdere  ve Şahindere

Sargı yeri Şehitliği:

Çanakkale Savaşında Güney cephesi’nde yer alan en büyük sargı yeridir. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Gerçek Şehitlik:

Anafartalar muharebeleri esnasında şehit olan askerlerimiz köy mezarlığına defnedilmiştir. Tam sayısı tespit edilememekle birlikte çoğunluğunu subaylarımız oluşturmaktadır. Savaş esnasındaki definler nedeniyle köy mezarlığı gerçek şehitliğe dönüşmüştür. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Mehmetçiğe Saygı Anıtı,

Heykelde bir askerin kollarında başka bir yaralı askeri taşıdığı resmedilmiştir. Heykelin detayı ele alındığında; taşıyanın üniformasının Türk Askeri olduğu, taşıdığı yaralı askerin ise bir Anzak subayı üniformasına sahip olduğu görülmektedir. Heykelin yapım tarihi ve kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte 1995 yılında mevcut konumuna getirildiği bilinmektedir. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Kanlı Sırt,

Gelibolu Yarımadası’nda Kabatepe ile Conkbayırı arasında kalan kanlısırt’ın doğu ucunda Kanlısırt Anıtı bulunmaktadır. Anzak ve Türk siperleri burada birbirlerine çok yakın olduklarından ötürü ölülerin siperden çıkartılıp gömülmesi olanaksızlaşmıştır. Burada dökülen kanlardan ötürü bu nedenle, Kanlısırt ismi verilmiştir. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Lağım Savaşlarının geçtiği tüneller,

Çanakkale Savaşı esnasında özellikle Bomba Sırtı ve Kırmızı Sırt üzerinde sıklıkla Lağım Tünelleri ve Lağım Muharebeleri görülmektedir. Şehitlik turu programımıza katıldığınızda Kırmızı Sırt bölgesinde bu tünellerden günümüze kalan örneklerinden bir kaçını görebileceksiniz. Siperler arası çok yakın olan bu bölgede yukarıdan gitmek zor olduğundan yerin altından gitme çabası görülür. Lağım tüneli savaşları ilerleyen zamanlarda amacı da değişerek savaş içinde savaş açar. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

 57. Alay Şehitliği,

Çanakkale Savaşı öncesi 57. Alay’ın herhangi bir savaş tecrübesi bulunmamaktadır. 19. Tümen’e bağlı olan 57. Alay 1. Dünya savaşı için kurulmuş askeri bir birliktir. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Conkbayırı,

Conkbayırı Anıtları ve Conkbayırı Muhareberleri, Atatürk‘ün gözetleme yeri ve saatinden vurulduğu yer. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı.

Truva Atı

Truva atı, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarında bahsettiği, Truva’lı yakışıklı Paris’in Sparta Kralının karısı Helen’i kaçırması sonucunda Yunanların (Akhaların) Anadolu’daki Truva kentine savaş ilan etmesi ve bunun sonucunda savaşı kazanmasını sağlayan tahtadan attır. Anlatım bittikten sonra serbest zaman verilip fotoğraf çekimi yapıldı. geziye katılan öğrenciler aileleri ve kendilerine anı kalması için Aynalı Çarşı ziyaretinden yaptıkları alışveriş sonrası kyk da akşam yemeği yiyip gezimizi sonlandırdık.

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2024, Salı