Leblebi Üretimi
Leblebi Üretimi ve Tadımı Teknik Gezisi
DPÜ Gastronomi Topluluğu olarak 18 Aralık 2023 tarihinde, Tavşanlı Belediyesi’nin desteğiyle Leblebi Üretimi ve Tadımı Teknik Gezisi gerçekleştirdik. Etkinliğimize üyelerimiz ve topluluk danışmanımız Arş. Gör. Kübra Kırbaç’ın yanı sıra, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Şimşek de katılım sağladı. 1935 yılından beri Tavşanlı’da leblebi üretimi yapan Tavşanlı Korkmaz Leblebi Üretim Tesisi’nde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, öğrenciler nohuttan bir nihai ürün olarak ortaya çıkan leblebinin tüm üretim proseslerini yerinde inceleme fırsatı buldu. Etkinliğimize katılan öğrencilere işletme yetkililerinden Yönetici Asistan Kamile Öğütçü ve Gıda Teknikeri Betül Ünlü tarafından leblebi üretimine dair bilgiler verildi ve üretim alanında yapılan işlemler gösterildi. Yaş nohutun tarladan fabrikaya gelişi, temizlenip ayrıştırılması, pişirilmesi, dinlendirilmesi, istenen ürün türüne göre çeşitli işlemlerin yapılması ve ambalajlanmasına kadar tüm süreci öğrenciler birebir izleyerek deneyimledi. 40 yılı aşkın süredir işletmede çalışan ustalar tarafından öğrenciler geleneksel leblebi üretimi konusunda bilgilendirildi. Katılımcılara leblebi üretimi dışında tesiste üretimi yapılan soslu fıstık ve soslu mısır ürünleri hakkında da bilgiler verildi. Tesiste üretimi yapılan tüm ürünlerden katılımcılara ikram edildi. Katılımcılar için hem bilgilendirici, hem eğlenceli, hem de lezzetli bir etkinlik oldu.