Türkiyeden Kanadaya

Türkiye’den Kanada’ya Çevirmenlik Öyküsü

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Çeviri Topluluğu olarak 15 Mayıs 2022 Pazar 19.00 tarihinde Konuşmacımızın tanıtılması ve kısa bir ön bilgilendirmeden sonra Kanada’ya göç etme ve yerleşim sebepleri üzerine kişisel ve genel bilgi paylaşımı yapıldı. Daha önce İstanbul ve Ankara’da çeşitli kurum ve kuruluşlarda da çevirmenlik yapmış olan Dilek Yıldırım Tunçay, Kanada’ya göç ettikten sonra her iki ülke arasındaki mesleki avantajlar ve dezavantajlardan bahsetti. Kanada’da çevirmen olabilmenin hem avantajı hem de bir dezavantajı olarak gördüğü mesleki denetimden bahsetti. Özellikle yeminli tercüman olmak için daha önceki yıllarda yapmış olduğu çeviriler, çalıştığı yerlerden referans yazıları alınması ve bu belgelerin tamamlanmasının çok fazla zamanını aldığını ancak bunun aynı zamanda çevirmenlik meslek yeterliğini ölçmek adına önemli bir kıstas olduğundan bahsetti. Bu belgelerin yanı sıra Kanada’da kendisinin ikamet ettiği Quebec eyaletinde belirli bir düzey Fransızca bilgisinin de gerektiğinden ve bunun için sınava girilmesi gerektiğinden bahsetti.

Kanada’da iş veren bir müşterinin tercümanlardan beklentilerinin oldukça yüksek olduğuna değinen Tunçay, 7/24 esası ile çevirmenlerden hizmet beklentisi olabileceğinin ve bazen bunun yorucu olduğunun bilinmesi ve Kanada’da kariyer planlayan birinin bunun farkında olarak karar vermesi gerektiğini belirtti. Katılımcılarımızın da merak ettiği sorulardan biri olan iş bulma sürecini, kişisel deneyiminden yola çıkarak anlattı. Serbest zamanlı çeviri yapmanın Kanada’da geçinebilmek için yeterli olmayabileceğinin altını çizen Tunçay, tam zamanlı bir işe sahip olunması gerektiğinin, kendisinin de proje yöneticiliğinin yanında, ek olarak serbest çevirmenlik yaptığının altını çizdi.

Katılımcılarımızın yine en çok merak ettiği sorulardan biri olan dil edinimi ve çevirmenlik meslek seçimi konusunda kendi kişisel tecrübesini paylaşan Tunçay, Erasmus hareketliliği ve ikinci bir yabancı dil ediniminin önemine değindi. Etkinliğimiz katılımcılarımızdan gelen soruların cevaplanmasının ardından karşılıklı iyi dilek ve temenniler ile sona erdi.

Son Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2022, Çarşamba