Hocalı Katliamı

Hocalı Katliamı

Üniversitemiz Azerbaycan Kültür Topluluğumuz tarafından Hocalı Katliamı’nın yıl dönümünde düzenlenen ve katliamı konu alan konferansa ev sahipliği yaptı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Hocalı Katliamı Konferansı düzenlendi.

İİBF Amfi 2 Salonu'nda Azerbaycan Kültür Topluluğumuz tarafından gerçekleştirilen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Damcı, Rektör Danışmanlarımız Prof. Dr. Arif Kolay ve Doç. Dr. Erdal Aday, Genel Sekreterimiz Yusuf Çetin, dekanlarımız ve personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

PROF. DR. KIZILTOPRAK: SOYDAŞLARIMIZIN RUHLARININ ŞAD OLMASINI DİLİYORUM

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

Biz Türk milleti olarak tarihte her zaman hakkın, adaletin, huzurun ve saadetin koruyucusu olduk. Yönettiğimiz ve yaşadığımız ülkelerde huzura katkı sağladık. Bizim milletimizin varlığına kasteden düşmanlarımız her zaman oldu. Bu coğrafyada Türk milleti olarak hakkı ve adaleti götürdük. Tarihte var olduğumuz devirlerden itibaren bizimle kader birliği yapan halklara da büyük bir hoşgörüyle davrandık. Bizim milletimize karşı merhametsizce yaklaşanlar ve milletimizi yok etmek isteyenler oldu. Bunu da açıkça yazdılar.

100 yıl önce bu zalimliklere tanık olduk. Biz bu topraklarda kurtuluş mücadelesi verirken yüzyıllarca aynı ekmeği paylaştıklarımız başka ülkelerin bayraklarını çekerek bize karşı acımasızca davrandılar. Yakın tarihte de Karabağ bölgesinde de çok sayıda kardeşimizi şehit ettiler. Yine Hocalı’da 613 Azerbaycan Türkünü şehit ettiler. 44 gün süren mücadeleden sonra Karabağ bölgesi istiklale kavuştu. 30 yıldır işgal altına kalan bu toprakların özgürlüğüne kavuşacağına gönülden inanıyorum. Gelecekte Türk dünyası daha güçlü olacaktır. 21. asır bir Türk asrı olacaktır. Hocalı katliamına maruz kalan soydaşlarımızın ruhlarının şad olmasını diliyor saygılar sunuyorum.

“YAŞANANLARI HATIRLATMAK TARİHİ GÖREVİMİZ”

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın ardından konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Cantürk Caner, yaşanan vahşetle ilgili şunları söyledi:

Hocalı katliamının yıldönümünde bir aradayız. Hocalı katliamı Türk’ün sadece kendi topraklarında değil dünyanın her köşesinde zulme uğradığı, kendi bağımsızlığını elinden almak isteyen emperyalist güçlerin katliamlarından biridir. 1940’lı yıllarda Nazilerin, Yahudilere soykırım sürecinde getirdiği acıları hepimiz biliyoruz. Söz konusu Türk olduğu zaman benzeri duyarlılık batı dünyasından gelmiyor ve gelmeyecek. Biz de kendi şehitlerimize ve acılarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunları her zaman hatırlamamız ve bizden sonraki nesillere de aktarmamız gerekiyor. Bu bizim artık tarihi bir vazifemiz. Çok şükür artık boynumuz artık bükük değil, çünkü artık Karabağ’ı kurtardık. İnşallah sonsuza kadar da böyle kalacak. Bu yaşananları hiçbir zaman unutmayacağız. Dünyanın neresinde bir Türk varsa, Türk yurdu varsa orası hepimizin yurdudur. Bütün Türk dünyasının acıları sevinçleri bizim acımız ve sevincimizdir. Türkler ve Türk devletleri güçlü olduğu sürece bağımsızlığı ve mutluluğu devam edecektir.

“AZERBAYCAN TÜM COĞRAFYASINI AZAT ETMİŞ DURUMDA”

Konferansta konuşan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ise bölgenin tarihsel sürecini şu sözlerle aktardı: 

Azerbaycan ve İran’ın bulunduğu coğrafya Türk coğrafyasıdır. Hiçbir zaman Ermeni olmamıştır. Zaman içerisinde Ermeni nüfusunun peyderpey arttırılmaya çalıştığını görüyoruz. Azerbaycan’ın bağımsızlığının ardından Ermenistan da bağımsızlığını ilan ediyor. Hocalı katliamı başta olmak üzere birçok katliam üst üste gerçekleştirilmeye başlanıyor. Ermeni çetelerinin dağlık Karabağ bölgesindeki varlıklarına son verildi. Azerbaycan tüm coğrafyasını azat etmiş durumda. Biz bu soykırımı unutmayacağız. Yeni dünya düzeninde Türklerin hak ettiğini yeri bulmasını diliyorum. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.

Konferans belge takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Son Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2024, Salı